Bedrijfsvoering

Bedrijfswaarde berekenen bij verkoop

Veel mensen vragen zich was wat is een bedrijf waard? Wanneer je een bedrijf verkoopt is een waardebepaling van het bedrijf erg belangrijk. Het bepaalt grotendeels hoe je de waarde van je bedrijf kunt bepalen en wat een koper mogelijk bereid is te betalen. 

Wat is bedrijfswaarde?

Een bedrijfswaarde geeft een indicatie wat het bedrijf waard is op basis van financiële gegevens, toekomstverwachtingen en bedrijfsspecifieke factoren. De waarde van het bedrijf is niet automatisch de verkoopprijs. Dit hangt af van zaken zoals onderhandeling, marktvraag, aantal geïnteresseerde en je eigen financiële situatie

Laat je bedrijf waarde bepalen door een specialist

Veel ondernemers kiezen ervoor om de bedrijfswaarde te laten bepalen door een specialist. Hier zal worden gekeken over meerdere jaren naar de balans en winsten. De ontwikkelingen van de branche worden meegenomen en daar zal een schatting van de toekomstige winst worden gemaakt. De specialist zal een analyse maken van de sterkte en zwakte punten van het bedrijf. 

Vier veelgebruikte methodes om de bedrijfswaarde te berekenen

Er zijn verschillende manieren om de waarde van een onderneming te bepalen. Hieronder lichten we vier veelgebruikte methodes toe.

1. Intrinsieke waarde

Bij deze methode wordt gekeken naar het verschil tussen bezittingen en schulden. Dit geeft het eigen vermogen weer. Het is een eenvoudige manier van waarderen, maar kijkt alleen naar het heden. Zaken als klantrelaties, merkreputatie en personeelskennis

Formule:
Intrinsieke waarde = activa – passiva

2. Rentabiliteitsmethode

Deze methode kijkt naar de verwachte jaarlijkse winst, afgezet tegen het gewenste rendement. Het gaat dus verder dan alleen de huidige situatie en houdt rekening met het ondernemingsrisico.

Formule:
Rentabiliteitswaarde = normale nettowinst / rendementseis
Bijvoorbeeld: bij een jaarlijkse winst van €100.000 en een rendementseis van 20%, komt de waarde uit op €500.000.

3. Multiples methode

Hierbij wordt gekeken naar wat vergelijkbare bedrijven in jouw branche hebben opgeleverd bij verkoop. De waarde wordt bepaald als een veelvoud van winst, omzet of EBITDA.

Welke multiple je kiest, hangt af van de sector waarin je actief bent.

Voorbeelden:

  • 4 tot 6 keer de nettowinst
  • 3 keer EBITDA
  • 4 keer EBIT

4. Discounted cashflow (DCF berekenen )

De DCF-methode kijkt naar de verwachte cashflow in de toekomst en rekent deze terug naar een huidige waarde. Deze methode wordt vaak toegepast bij bedrijven met stabiele of voorspelbare inkomsten. 

Formule:
Bedrijfswaarde = som van toekomstige kasstromen / WACC